sâmbătă, 4 iunie 2022

Linia Mannerheim

 1-Acest articol este copiat !

2-Istoria ramane pasiunea mea nr-1!


Linia Mannerheim
A fost o linie defensivă creată sub conducerea mareșalului Carl Gustaf Emil Mannerheim. Linia a apărat Finlandade invazia rusă în timpul războiului sovieto-finlandez din iarna 1939-1940.
Linia a fost construită în două faze: între anii 1920–1924 și 1932–1939. Se întindea din Lacul Ladogapână la Golful Finic.
În comparație cu Linia Maginotformat din buncăre uriașe, Linia Mannerheim utiliza posibilitățile terenului, fiind folosiți copaci căzuți la pământ sau stânci. Astfel costurile Liniei Mannerheim nu au fost uriașe.
Atunci, când în noiembrie 1939 a început Războiul de iarnă, linia nu era nici pe departe terminată.
Baronul Carl Gustaf Emil Mannerheim
Mareşalul Mannerheim despre ostaşul român: Numai cuvinte de laudă
A fost un militar și politician finlandez. A fost cel de al șaselea președinte al Finlandei (1944–1946). Și-a început cariera militară în Armata Imperială Rusă, devenind conducător al armatei în timpul războiului civil finlandezdin 1918 și apoi în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Este primul și singurul care a primit titlul de Mareșal al Finlandei.
(n. 4 iunie 1867 Askainen, Finlanda- d. 27 ianuarie 1951 Lausanne, Elveția)
Radu Aromânesei: Sunt unii care fac o comparație între soarta celor doi conducători ai propriilor popoare: Antonescu și Mannerheim. Dar fără a ține cont de situația geopolitică a celor două țări.
URSS a obținut în urma Războiului de Iarnă (1939-1940) teritoriul pe care l-a solicitat pentru îndepărtarea frontierei cu Finlanda și asigurarea securității Leningradului. Din acel moment, teritoriul finlandez nu mai prezenta interes pentru sovietici, nici politic și nici militar: nu prim Finlanda, Suedia, Danemarca era drumul armatelor sovietice spre Berlin! Din acest motiv Moscova nu s-a amestecat în problemele interne ale Finlandei, urmărind doar ca la conducerea acestei țări să fie guverne cu o atitudine în general favorabilă URSS. Ceea ce și finlandezii au înțeles și s-au conformat.
Situația Românieiera cu totul alta, și asta încă de când Imperiul rus a ajuns în vecinătatea Principatelor Dunărene. Acest teritoriu a fost tot timpul privit ca un obstacol în drumul Rusiei spre aliații ei naturali, am putea spune, slavii ortodoxi din sudul Dunării, și spre marele său obiectiv, Strâmtorile care asigură controlul accesului în Marea Neagră și Constantinopolul. Iar în condițiile celui de-Al Doilea Război Mondial, România era pe drumul spre Austria și Cehia, înglobate la acea dată în Al Treilea Reich. De aici și marele interes al Moscovei de a impune României propriul său sistem sovietic. Iar fără ca URSS să se fi implicat explicit, oamenii puși de ea l-au declarat pe Antonescu criminal de război, l-au judecat, condamnat și executat conform lecțiilor învățate de la mentorii lor, Lenin și Stalin.
Radu Aromânesei: Cornel AntonieAcelași lucru rezultă și din analiza critică făcută de Antonescu referitoare la primele operații militare de forțare a Prutului.
Cornel Antonie: Radu Aromânesei "Jos burtile domnilor ofiteri "a 2 a replica celebra a lui Antonescu dupa aia cu "Va ordon treceti Prutul. "
Am vazut un raport despre un inventar al echipamentului si armamentului. Mai erau batalioane echipate si inarmate cu ce a ramas de la Razboiul de Independenta. Altele cu echipament din primul razboi.
Radu Aromânesei: Cornel AntonieAntonescu reclama și slaba instruire a trupei, modul cum au reacționat soldații la declanșarea ofensivei, făcând răspunzător regimul de autoritate al regelui Carol al II-lea.
Detalii













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu