1-Acest articol este copiat !
2-Istoria ramane pasiunea mea nr-1!
DIN ISTORIA VAII TELEAJENULUI ( TEISANI)
La 23 septembrie 1602 a avut loc marea Bătălie de la Teișani. Cumplita luptă s-a dat pe valea Teleajenului, între armata munteană a domnitorului Radu Șerban și o oaste alcătuită din 40.000 de luptători tătari – înfricoșători la înfățișare și nemiloși la suflet.
La lupta contra tătarilor conduși de către hanul Gazi Ghirai, a participat și Stroe Buzescu, care avea să devină unul dintre personajele principale ale bătăliei. Pe parcursul ostilităților, hanul tătar, care dorea să-și cruțe războinicii în urma marilor pierderi suferite, le-a propus căpeteniilor oștirii Țării Românești să se organizeze o luptă individuală - unu la unu.
Legenda spune că după trei zile și trei nopți de bătălie crâncenă, întrucât rezultatul confruntării rămăsese nehotărât, hanul Ghirai a venit cu ideea ca lupta să se dea doar între doi războinici, pentru a se hotărî deznodământul. Tătarii l-au ales pe cumnatul hanului, dat fiind renumele de viteaz al aceluia. Dintre români, s-a oferit Stroe Buzescu.
Se povestește că Mârza, cumnatul hanului tătar Ghazi Ghirai, avea o înfățișare înspăimântătoare, o statură herculeană și că ostașii munteni au înlemnit văzând cine avea să fie adversarul lui Stroe Buzescu.
Stroe era, se pare, destul înaintat în vârstă. Totuși, ca un războinic iscusit și experimentat, s-a prins în luptă fără ezitare, cu mai tânărul și puternicul tătar. De-o parte și de alta se aflau românii și invadatorii proveniți din îndepărtata Asie. E aproape de prisos să spunem că a fost o confruntare pe viață și pe moarte.
Deznodământul luptei dintre Stroe Buzescu și cumnantul hanului Ghazi Ghirai al II-lea, s-a soldat cu victoria valahului. În strigătele de biruință ale valahilor, tătarii au asistat, uimiți și umiliți, la prăbușirea celui pe care îl considerau cel mai strașnic luptător al armatei lor, sub loviturile de sabie ale lui Stroe Buzescu.
În mod neașteptat, peste puțină vreme, avea să piară și eroul Bătăliei de la Teișani, ca urmare a unei răni căpătate în crâncena confruntare cu războinicul tătar. Se spune că sabia tătarului ar fi avut tăișul otrăvit. La 2 octombrie 1602 înceta din viață și Stroe Buzescu, unul dintre cei mai vrednici și mai fideli căpitani care au luptat de partea lui Mihai Viteazul, pentru prima unire a țărilor române. Rana care i-a provocat moartea eroului nostru era localizată la unul dintre obraji. Deși au fost chemați cei mai iscusiți medici de la Brașov, Stroe n-a mai putut fi salvat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu