joi, 22 august 2024

Moartea Ecaterinei Teodoroiu- la 23 de ani! la Mărășești

  1-ACEST ARTICOL ESTE COPIAT !

2-ACEST ARTICOL L-AM COPIAT DUPA GRUP-UL ISTORIE și VIITOR  

3-RECOMAND ACEST GRUP !

4-ISTORIA REPREZINTA PASIUNEA MEA NR-1!


BOGDAN MINCA REVOLUT RO48BREL0005529708140100 PENTRU CINE VREA SA MA AJUTE !


Moartea Ecaterinei Teodoroiu, la 23 de ani, la Mărășești
La data de 22 august 1917 a murit în luptele de la Mărășești, cea supranumită „Eroina de la Jiu” sau „Ioana D’Arc a României”, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu. A fost prima femeie ofițer din armata română care și-a sacrificat viața pe câmpul de luptă.
Ecaterina Teodoroiu pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu şi-a început activitatea în război ca infirmieră la spitalul din Târgu Jiu, după care a cerut să lupte pe front, remarcându-se în luptele de la Jiu şi Filiaşi, unde a fost rănită la ambele picioare. Însuși regele Ferdinand I i-a acordat personal la data de 19 martie 1917, distincția „Virtutea militară” şi a fost avansată la gradul de sublocotenent, primind în același timp comanda unui pluton din Regimentul 43 Infanterie.
În fruntea acestui pluton a căzut eroic în seara zilei de 22 august 1917, în timpul bătăliei de la Mărăşeşti, fiind răpusă de două gloanțe în zona inimii după unele surse, după altele în zona capului, ultimele sale cuvinte fiind „Înainte! Răzbunaţi-mă!”.
A fost înmormântată iniţial pe valea Pârâiaşului, în locul numit „Poienele”, cu onoruri militare, iar la 9 iunie 1921, cu ocazia serbării centenarului lui Tudor Vladimirescu, rămăşiţele pământeşti ale eroinei au fost reînhumate la Târgu-Jiu, în cadrul unor ample funeralii naţionale.
Sicriul eroinei a fost confecţionat din oţelul unor tunuri capturate de la inamic şi a fost depus într-o criptă betonată din faţa catedralei din Târgu Jiu. Ulterior, deasupra criptei a fost amplasat un monument din marmură pe care sunt sculptate imagini reprezentând scene din viaţa Ecaterinei Teodoroiu.
Sursă: LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu