joi, 29 septembrie 2022

Ocuparea Iașului de către trupele sovietice-20 - 21 august 1944!

 1-Acest articol este copiat !

2-Istoria ramane pasiunea mea nr-1!


20 - 21 august 1944
Ocuparea Iașului de către trupele sovietice.
Cu toate că unitățile românești interveniseră într-un mod remarcabil în Moldova in primavara anului 1944, împiedicând prăbusirea totală a aliniamentului sudic al frontului de răsărit, Hitler, neavând incredere in forțele aliate, a ordonat ca diviziile române să fie astfel dislocate încat segmentele de front amenințate de atacul trupelor blindate sovietice să revină exclusivitate unităților germane.
Pe 20 august 1944, după un intens bombardament de artilerie susținut și de aviația de vânătoare, ce a început în jurul orei 05:15, durând aproximativ două ore, Frontul 2 Ucrainean a atacat cu precădere pozițiile trupelor române.
Speranța generalul-colonel Friessner de a opri ofensiva ruseasca pe aliniamentul intărit “Traian” s-a pulberat la mijlocul zilei de 21 august, când sectorul aparat de forțele rămase din Corpul VI Armata român a fost străpuns de tancurile sovietice însoțite de trupe de infanterie patrunzând adânc în linia fortificata “Traian”. Acest succes sovietic a anulat importanța unui sistem de apărare care jucase un rol considerabil în planurile operative ale Comandamentul Grupului de Armate „Ucraina de Sud”.
Pâna în seara zilei de 21 august forțele sovietice făcuseră o breșă în dispozitivul Armatei 4 române, largă de 65 km și adâncă de 40 km ocupănd intreg orașul Iași.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu